Krullendossier: alles over krullen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Dicht op elkaar of soepel golvend, glanzend of een pluizige bos: krullend haar is er in talloze soorten en maten en heeft een heel eigen aanpak nodig. StyleVision interviewde twee absolute krullenexperts met elk een heel eigen methode, voor tips en tricks, musts & mustn'ts én zette de krulfeiten voor je op een rijtje.

Natural krullenbol Rachel Geerman is mede-eigenaar van hair salon THE BUILDING AMS

Hoe verschilt werken met krulhaar van het werken met steil haar?
“Als ik werk met krullen dan gaat het me vooral om de vorm. In tegenstelling tot het werken met steil haar blijf ik helemaal weg van het technische deel van knippen. Bij krullen is het oké als het ergens langer of korter is, de lijnen hoeven niet aan te sluiten want het gaat om de totale vorm die een kapsel uiteindelijk heeft. Bij steil haar mag daarentegen weer geen piekje uitsteken. Wat ik een belangrijke factor vind, is het werken op gevoel. Ik vergelijk krullen knippen met het knippen van een heg: daar moet je ook afstand nemen en gevoelsmatig bepalen welke kant het op moet gaan. Nog belangrijker bij krullen is de kwaliteit van het haar en productgebruik. Krullen zijn van nature ruig, soms ook pluizig. En fijne golven verschillen weer erg van kroezend krulhaar. Daarom is ook de behandeling van elke krul weer verschillend. Raad klanten met krullen dan ook de juiste manier van styling aan, probeer ervoor te zorgen dat ze producten gebruiken die echt bij hun type haar passen.”

Wat is jouw favoriete techniek, als het om krullen gaat?
“Mijn voorkeur gaat uit naar droog haar. Dat kan verschillen, maar nat krulhaar is kleiner, compacter en langer. Wanneer het opdroogt is het een compleet ander gezicht. Ik merk ook dat klanten het fijn vinden als je juist met droog haar werkt. Mensen met krullen zijn over het algemeen wat bangiger dan andere klanten en ze vinden het een verademing als ze zien wat ik doe, met droog haar kunnen ze namelijk precies volgen wat er met hun kapsel gebeurt. Knip je het nat, dan is het voor hen een complete verrassing hoe het eruit komt te zien zodra het opdroogt.”

Hoe ga je aan de slag met een bos krullen?
“Dat verschilt, een nieuwe klant is een heel proces, want je moet goed weten waarmee je werkt voordat je begint. De kwaliteit van krullen is ook belangrijk: zijn krullen goed verzorgd of heel frizzy? Daarom is het voorwerk zo belangrijk: een goede shampoo, een verzorgend masker, de finishing en een serum. Ik neem regelmatig een paar stappen afstand om te zien hoe het eruit ziet, want dan zie je pas echt de vorm. Als je er met je hoofd boven hangt, zie je door de bomen het bos vaak niet meer.”

Wat is de grootste fout die collega-kappers maken als ze met krullen werken?
“Hebben ze weinig ervaring met krullen, dan zijn ze vaak bangig. Krullen werken vaak niet mee zoals je gewend bent en ze springen alle kanten op. Ze leven als het ware. Met droog haar kom je in ieder geval niet voor vervelende verrassingen te staan zodra het haar opdroogt, is mijn mening. Wij geven alleen cursussen aan ons eigen team, maar er zijn genoeg cursussen met tips en tricks over hoe je krullen op de juiste manier knipt. Klanten met krullen zijn ook vaak wat huiverig, daarom moet je de tijd voor ze nemen, goed kijken naar wat je doet en ze adviseren wat betreft verzorging en productgebruik. Knippen, verzorging en productgebruik zijn bij krullen alle drie even belangrijk.”

Curl queen Simcha Roedema is eigenaar van Simcha & Friends

Wat kun je vertellen over jouw manier van werken wat betreft krullen?
“Mijn team en ik knippen met een zelf ontwikkelde methode, die heeft niets te maken met seizoensgebonden trends. Wat we doen? We kijken heel erg naar het type krulhaar en bepalen aan de hand van de structuur wat we gaan doen. Dat is bepalend voor hoe je haar knipt. Wat je vervolgens doet heeft te maken met wat diegene in de stoel aandurft. Eerst adviseer je wat mogelijk is met een bepaalde krul, er zijn zo veel verschillende soorten krullen. Die aanpak passen we toe om angst bij mensen weg te nemen, want bij veel krullenbollen is het haar regelmatig veel te kort geknipt voordat ze bij ons komen, vandaar de angst. Al die informatie vertalen we naar een prachtige coupe die voor hen comfortabel is én heel belangrijk: waar ze zelf ook mee aan de slag kunnen.”

Wat kun je kwijt over jouw techniek?
“Wij knippen het natte haar staand en voorover. Overigens niet de hele behandeling. Maar het heeft ermee te maken dat je op deze manier exact kunt zien wat de lengte wordt en dat je, als de klant voorover gebogen staat, beter je techniek kunt bepalen. Op deze manier heb je meer zicht op de onderkant dan wanneer iemand gewoon voor je zit. Plus; door ondersteboven te hangen creëer je als het ware lucht in het kapsel en maak je op deze manier mooie graduatie.”

Wat is jullie specialiteit?
“Ik en mijn team worden koningin(en) van de krullen genoemd, we herstellen krullen in ere. Dat doen we onder andere door het te repareren met proteïnebehandelingen en maskers, want verzorging is het allerbelangrijkste. Nu, tijdens corona, is de klantenkring wat minder internationaal, maar normaal gesproken krijgen we de hele dag door mensen binnen vanuit heel Europa. Het moment dat mensen binnenkomen zorgen we voor een beleving: ze eten en drinken met ons mee, we schenken ‘s avonds een wijntje in en we bieden ze een fijne, veilige omgeving. Dat laatste moet echt, omdat krullend haar knippen een specialisatie is, dat gaat niet altijd goed. Daarom zitten klanten regelmatig getraumatiseerd in de stoel. Vroeger werden krullen bijvoorbeeld standaard uitgeföhnd en hielden kappers geen rekening met de structuur van krullend haar, krullen werden gezien als slordig en onverzorgd. Een van de grootste redenen dat wij ons hebben gespecialiseerd in natuurlijke krullen, onder andere gebaseerd op onze eigen ervaringen als krullenbollen.”

Wat is de grootste fout die kappers maken als ze met krulhaar werken?
“Ze knippen het haar vaak te kort. Soms vragen mijn klanten erom en dan vraag ik of ze dat écht zeker weten, want als het haar geknipt wordt en verzorgd, krult het tegen klippen op en dan schrikken ze van het resultaat. Hoe korter, hoe meer spiraalkrullen de lucht ingaan. Frizz en pluis zijn de grootste vijanden van krullen. Daarom zijn een goede treatment en een proteïneboost zo belangrijk; dan zal het gezonde haar alleen maar meer krullen.”

Wat is je gouden tip voor collega-kappers?
“Ook sulfaten, parabenen en mineralen zijn een no go voor krullen, die moet je moisturizen en pamperen met mooie producten. Dat is ook de reden dat ik een eigen haarcosmeticalijn heb ontwikkeld. Er bestaan duizenden producten voor krullen, maar die zijn vaak alleen voor heel sterk krullend of afrohaar. Wij zijn krullenspecialisten, geen afrospecialisten. Producten voor afrohaar zijn vaak te vettig of olie-achtig voor Europees golvend of krullend haar, dat met die producten gelijk instort. Dan kun je het nog zo mooi knippen. Styling is gewoon ontzettend bepalend voor een krullende coupe. Dat is ook mijn advies: gebruik de juiste producten voor specifieke krullen. Mijn Simcha CurlPower en haarcosmeticalijn bevatten daarom producten voor allerlei typen en soorten krulhaar. Last but not least: leg aan je klanten uit hoe je zo’n product aanbrengt. Styling is minstens zo belangrijk als het knippen. Daarmee staat of valt een krullencoupe, letterlijk en figuurlijk.”