Nederlanders willen dat kappers weer openen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
In opdracht van groothandel Kapperskorting.com heeft marktonderzoeksbureau Motivaction uitgezocht wat Nederlanders vinden van de huidige coronamaatregelingen richting de kappers en hoe ze tegenover een heropening staan. Bijna 70% is van mening dat met aangepaste maatregelen de salons weer open kunnen en verwacht dat de verspreiding van het coronavirus hierdoor niet verder zal toenemen.

De helft van de Nederlanders vindt het vervelend dat de kapsalons gesloten zijn maar de meeste Nederlanders wachten op dit moment tot de kapsalons weer opengaan in plaats van zelf te gaan knippen en kleuren of toch een kapper te bezoeken terwijl dit niet is toegestaan.

Liever eerst weer naar de kapper 

Van alle zaken die nu gesloten zijn vanwege de coronamaatregelen, ziet de consument het liefst de kapper zo snel mogelijk weer openen (38%), kort gevolgd door de horeca (32%), maar ver voor op bijvoorbeeld de sportscholen (16%), de bioscoop (5%), het theater (4%) en de kermis (2%).

Anderhalve meter?

Iets meer dan de helft van de Nederlanders is het wel eens met het besluit dat de kappers tot 20 mei gesloten zijn (52%). Een reden die veel wordt genoemd waarom kappers niet open kunnen gaan, is de anderhalve meter afstand die kappers niet aan kunnen houden. De helft van de Nederlanders ziet daarentegen best mogelijkheden met aangepaste maatregelen, zodat de kappers wél weer openen kunnen.

Kappers worden gemist.

Hygiënemaatregelen belangrijkst

Het dragen van handschoenen, een wegwerpschort en een mondkapje, wordt door de grootste groep als de belangrijkste maatregel beschouwd (63%). Gevolgd door de anderhalve meter afstand tussen klanten in de kapsalon (39%).

Onder andere de brancheorganisatie van kappers ANKO heeft veel gelobbyd voor het heropenen van de kappersbranche. Hiervoor is een protocol opgesteld, waar diverse hygiënemaatregelen in staan. In omringende landen zijn kapsalons weer geopend, zo zijn ze in Denemarken al open en in Duitsland sinds 4 mei.

Stijgende vraag hygiëneproducten

Kapperskorting.com ziet de vraag stijgen van kappers die op zoek zijn naar hygiëneproducten zoals mondkapjes en handschoenen, om voorbereid te zijn op een opening.

Nederlanders willen graag de vaste kapper weer bezoeken

De helft van de Nederlanders verwacht dat het kabinet zal besluiten dat de kappers na 20 mei hun deuren weer mogen openen. Bijna driekwart van de Nederlanders geeft aan dan ook de eigen kapper weer te zullen bezoeken (69%). Het heropenen van kapsalons voorkomt volgens 41% van de Nederlanders bovendien dat familie en kennissen (niet-gezinsleden) bij mensen thuis gaan knippen. 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction in opdracht van Kapperskorting.com. Het onderzoek is online uitgevoerd onder 930 Nederlanders in de leeftijd van 18 tot en met 75 jaar, representatief voor Nederland, op 29 april en 30 april 2020. Motivaction is lid van de MOA en maakt deel uit van de Research Keurmerkgroep.