Kappers voor kappers op Lesbos

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
BarberSociety en WieWatHaar hebben de Nederlandse stichting Because We Carry geholpen bij het opzetten van een vaste barbershop en een make-over van de beautysalon voor de bewoners van vluchtelingencampus Kara Tepe op het Griekse eiland Lesbos. Zij wilden iets betekenen voor de mannen en vrouwen die daar vaak uitzichtloos verblijven. Een team van negen vrijwilligers vanuit BarberSociety en WieWatHaar en een team van negen vrijwilligers van creatief bureau Maak hebben vier dagen doorgebracht op Lesbos. Mede dankzij hulp van sponsoren en donaties, is het ze onder andere gelukt een barbershop te realiseren en hoogwaardige educatie te bieden.

Lichtje

De situatie van de bewoners van de kampen op Lesbos is nijpend. Duizenden mensen wachten daar al lange tijd in een uitzichtloze situatie. Campus Kara Tepe is daarentegen een lichtje in de duisternis. Mede door de hulporganisatie Because We Carry die zich daar inzet om mensen op de vlucht een humanere opvang te bieden. Ze organiseren veel activiteiten voor jong en oud op de campus, waaronder ook beautybehandelingen en knipbeurten. Een nieuw kapsel behoort misschien niet tot de eerste levensbehoefte van een vluchteling. Maar een barbershop en beautysalon zijn een meer dan welkome afleiding. Een goede knipbeurt én contact hebben met anderen helpt enorm bij het weer mens voelen. Veel mensen op de vlucht zijn dat gevoel van eigenwaarde namelijk kwijtgeraakt. Bovendien kan educatie nieuw perspectief bieden aan mensen die hun vak lange tijd niet meer konden uitoefenen.

Brothers & beards

Onder de naam ‘Brothers & Beards’ heeft Because We Carry al een start gemaakt met het aanbieden van knipbeurten en ze wilden dit graag naar een hoger niveau tillen. Marc van de Hare van BarberSociety heeft er in samenwerking met 1922 by J.M.Keune en 1o1BARBERS voor gezorgd dat een container naar Lesbos werd verscheept en met het juiste meubilair als barbershop ingericht kon worden. Educators Ronald de Bont (Groningen) en Nero de Boer (Ermelo) gaven er samen met Marc een driedaagse training. De barbers werden ter plekke opgeleid om zelf als barber aan de slag te kunnen én deze kennis ook weer te kunnen delen met anderen in Kara Tepe zodat dit initiatief uiteindelijk zelfstandig kan draaien.

Verbroedering

Marc van de Hare, oprichter BarberSociety en initiatiefnemer vanuit BarberSociety, vertelt: “Barbering is verbroedering en je helpt waar je kunt. Het was ongelofelijk mooi om te zien hoe dankbaar en blij de mensen waren met de barbershop en de educatie die wij hun hebben kunnen bieden! In drie dagen tijd bouw je echt een band op met ze en je hoopt het beste voor hen. Ik heb met eigen ogen gezien hoe hun activiteiten een glimlach op de gezichten van kinderen en volwassenen brengt. Ik ben dankbaar dat wij ons steentje hebben kunnen bijdragen en ik ben er ongelofelijk trots op dat wij dit met zijn allen in zo’n korte tijd hebben kunnen realiseren. Dat hadden wij niet gekund zonder sponsoren en donaties. Onze dank, en die van de barbers op Kara Tepe, is groot!”

Het Nederlandse team blijft op afstand beschikbaar voor advies en gaat met alle ervaringen in het achterhoofd nog een salonhandboek opstellen voor de barbershop. Fijn was ook dat Ilham Mestour dankzij haar Marrokaanse roots Arabisch sprak en Nero de Boer die oorspronkelijk uit Koerdistan komt, sprak zelfs Koerdisch, Arabisch en Farsi. Zij waren daarom onmisbaar bij het vertalen van de trainingen.

Meer lezen en ook helpen? Kijk dan op: www.becausewecarry.org/doneren/

Fotografie: Michael Joseph Photography