Kapper Esra van der Meer naar World Skills in Kazan

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Esra van der Meer (20) uit Burgum strijdt van 22 tot en met 27 augustus in Kazan (Rusland) om de beste kapster van de wereld te worden. Zij vertegenwoordigt Nederland tijdens World Skills, de internationale vakwedstrijden voor het mbo. In maart dit jaar werd Esra eerste tijdens de nationale vakkampioenschappen, Skills Heroes. In juli dit jaar behaalde Esra haar diploma Salonmanager niveau 4 bij ROC Friese Poort.

Toen Esra de eerste keer net naast de medailles greep tijdens de NK Skills, liet ze zich niet zomaar uit het veld slaan. Ze zette door en met succes, want dit keer won ze goud. In augustus mag ze daarom Nederland vertegenwoordigen op de World Skills 2019 in Kazan, Rusland. Een avontuur dat haar goed zal voorbereiden op haar droombaan: kapper achter de schermen bij modeshows, en dan het liefst internationaal: “De spanning, tijdsdruk en uitdaging, daar houd ik van!”

Grote eer

In het tweede jaar van haar opleiding aan ROC Friese Poort hoorde Esra over Skills. Dit zijn kampioenschappen voor beroepen, waarbij honderden studenten van het mbo strijden om de titel van beste vakvrouw of vakman. Esra: “Ik leerde vrij snel de kneepjes van het kappersvak en meedoen aan Skills leek me een leuke extra uitdaging. De eerste keer deed ik zonder voorbereiding mee en kwam ik niet door de voorrondes op school. De tweede keer ben ik in het Skills-team van school gegaan en heb ik geoefend. Ik won op school en mocht door naar het NK. Daar werd ik vierde, net naast het podium, en dat zat me niet lekker. Daarom heb ik in mijn vierde jaar opnieuw meegedaan. Ik heb nog meer geoefend en kreeg van school meer vrijheid om mijn eigen ideeën door te voeren. Dat voelde voor mij beter, ik voelde me zekerder. En de opdracht paste beter bij me, daar had ik geluk mee. Dit alles leidde ertoe dat ik eerste werd op het NK. Dat was zo fantastisch, ik heb er echt geen woorden voor hoe dat voelde. Ik vind het een grote eer en geweldige kans dat ik naar de World Skills mag.” 

Kapper Esra van der Meer naar World Skills in Kazan

Esra,
fotografie: Menno de Boer

Finland

Hoe bereid je je voor op de World Skills? Esra: “We krijgen in totaal zeven opdrachten maar wat je precies moet doen, hoor je daar pas. Je moet dus alle technieken in huis hebben. Daar ben ik dus heel hard op aan het oefenen, samen met de trainer van school die mij begeleidt. Zij gaat met me mee naar Kazan en ik ben met haar naar Finland geweest. Hier gingen we op bezoek bij een meisje dat twee jaar geleden nummer twee is geworden. Zij is heel goed en ik heb drie dagen met haar getraind. Zij heeft me ook verteld waar ik allemaal op moet letten. Zo kun je de opdracht krijgen om een commercieel kapsel te maken, maar dat kan voor Nederland heel iets anders betekenen dan voor andere landen. Daar moet je rekening mee houden.” 

Bekendheid

Echt zenuwachtig is Esra nog niet. “Op de dag zelf zal ik wel zenuwen hebben, maar op zich kan ik daar goed mee omgaan. Dat komt door Taekwando, waar ik de zwarte band in heb. Daar leer je om je te concentreren en vertrouwen in jezelf te hebben. Ook door Skills heb ik trouwens meer zelfvertrouwen gekregen. Ik heb de NK gewonnen, dan ben ik blijkbaar wel een goede kapper. De NK Skills heeft me ook naamsbekendheid opgeleverd, ik ben al gebeld voor opdrachten.”

Passie

“Knippen is echt mijn passie en als het wedstrijdelement erin komt, dan al helemaal. De komende periode blijf ik gewoon heel veel oefenen, totdat ik er helemaal klaar voor ben. Als je het doet, moet je het goed doen. Tijdens de wedstrijden wil ik me vooral aan mijn eigen plan houden. Je hoort vaak dat mensen in de war raken en tijd verliezen, omdat ze teveel bij de andere kandidaten kijken. Ik ga me volledig concentreren op mijn eigen werk en dan hoop ik dat ik er een beetje geluk bij heb.” 

Esra volgen? 

Instagram: esrateamnl

en online via: teamnederland.com/esra