Jong talent: Isabella en Anne van B Academy

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wie droomt er niet van een eigen salon, een show in Milaan of een shoot op Ibiza? Het kappersvak kent vele idealen, disciplines en uitdagingen, maar de meest ideale uitdaging is toch ontwikkeling. StyleVision houdt de grote kappers van straks nu eerst een spiegel voor: kappen met dromen, aan het werk! Neem Isabella en Anne, ‘amazing hairstylists’ in de dop bij B Academy in Amsterdam.

Isabella Chiara Bazzi, Amersfoort (20)

LEERLING
“Ik was een jaar of zes toen ik al kapper wilde worden, heb ik van horen zeggen. Dat gevoel is altijd gebleven en toen ik klaar was met de mavo, kon ik eindelijk losgaan: ik mocht kapper worden! Na drie jaar mbo en met mijn ervaring als assistent in de salon van B in Amersfoort, is mijn droom uitgekomen. Eigenlijk plan ik het liefst mijn hele leven uit, zodat ik ergens naartoe kan werken en weet wat ik kan verwachten. Die zekerheid geeft me rust. Maar nu ik met deze vervolgopleiding bezig ben, ga ik ineens twijfelen. Wil ik voor iemand werken in een salon of zzp’er worden, ik weet het nog niet precies. Ach, een luxeprobleem. Veel van mijn leeftijdsgenoten weten helemaal nog niet wat ze willen, dat lijkt me vervelender.”

LEERSCHOOL
“Ik heb eerst drie jaar mbo gedaan. Best leuk hoor, maar een wereld van verschil met deze vervolgopleiding. De manier van lesgeven is gewoon heel anders, maar omdat ik al een tijdje in de salon van B in Amersfoort werk, was ik al wel een beetje gewend aan de sfeer en de cultuur. Deze opleiding is veel creatiever dan mijn basisopleiding. Daar had ik wel behoefte aan, ja. Daarnaast zetten ze de puntjes op de i en dat maakt me zelfverzekerder. Gek genoeg merk ik nu dat ik in die drie jaar mbo veel dingen heb gemist.”

LEERMEESTER
“Dat er ook les is op zondag, is niet altijd even fijn, ahum, maar er staan veel voordelen tegenover. Het is bijvoorbeeld onwijs leuk dat er iedere week weer iemand anders voor de klas staat. Dat houdt me fris. En het is ook een bruisend gebouw, omdat iedereen enthousiast en zo creatief is. Ik wil graag heel goed worden in wat ik doe en door de verschillende docenten leer ik op verschillende manier naar technieken te kijken. Dat maakt mij wel beter, ja.”

LES
“Ik heb veel van anderen geleerd én van mezelf. Dat ik kleuren het allerleukste vind, bijvoorbeeld. Metamorfoses ook. Wat is er mooier in ons werk dan een klant die tegen je zegt ‘doe maar wat’? Het is vet om die klant supergelukkig met een nieuwe look de deur uit te zien gaan. Ja, natuurlijk zijn er ook klanten die heel goed weten wat ze zelf willen, maar ik vind het wel leuk om mijn ideeën dan toch te kunnen delen. Die eerlijkheid wordt altijd wel gewaardeerd. En het mooie is natuurlijk dat klanten bij je terugkomen. Dat vertrouwen, daar ga ik voor.
Visagie was voor mij een keuzevak op het mbo, maar het is niet mijn ding. Ik heb er geen feeling voor, denk ik. Mezelf opmaken gaat prima, maar ik zou het heel leuk vinden als Anne me een keer zou opmaken en tips geeft. Wil je dat? Oh, vet!”

Anne de Bruin, Zwaag (28)

LEERLING
“Mij is altijd verteld dat een papiertje halen het allerbelangrijkste was in het leven. Dat gaf druk. Gek genoeg was een beautydagje met mijn moeder voor mij een eyeopener. Ze was opgemaakt en kwam trots naar mij toe: ‘Kijk eens hoe mooi!’ Nou, het enige dat ik dacht was: ‘dat kan ik beter’, haha. Het is gek misschien, maar dat was mijn les om mijn hart te volgen. Ineens was er een soort roeping, terwijl ik zelf amper make-up draag.
Inmiddels ben ik nu al bijna tien jaar actief als visagist. Af en toe deed ik ook wel wat met haar, maar ik miste een beetje uitdaging. Daarom kwam ik naar B Academy voor een versnelde basiscursus. En nu het vervolg. Het idee mijn eigen beeld te creëren, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Ja, dat ideaal zocht ik, al vond ik het ook doodeng.”

LEERSCHOOL
“Ik heb eigenlijk nooit aan scholing gedaan. Autodidact? Ja, voor een groot deel. Wat me aansprak aan deze opleiding is de intensiteit, omdat het een versnelde opleiding is en je heel erg wordt uitgedaagd. Er is geen wet van B, zeg maar. Ik kan dus ook mijn eigen ding doen binnen de opleiding, maar de basis was wel veel, snel en praktijkgericht. Die snelheid ging af en toe gepaard met stress en tranen, maar een beetje druk is soms ook wel goed, heb ik gemerkt. Ik ben mezelf ook wel tegengekomen, hoor. De neiging is om hoge doelen te stellen, maar het is gewoon niet handig om altijd op je tenen te lopen. Het moet leuk blijven. Er moet al zoveel namelijk in deze maatschappij en als je de sociale media moet geloven, is het ook nog eens allemaal rozengeur. Ik merk dat ik dichtbij mezelf moet blijven of mezelf te ontdekken en mijn eigen krachten te ontwikkelen.”

LEERMEESTER
“Leren is voor mij sowieso een passie in het leven. Waar je ook komt en wat je ook doet, je ontmoet altijd mensen die je weer iets meegeven. Dus ook op B Academy zuig ik alle informatie op. Zo wordt de ervaring van de educators (docenten; red.) ook een beetje mijn ervaring, snap je? Maar ook de ervaring van klasgenoten is belangrijk. We inspireren elkaar en dan speelt leeftijd geen enkele rol. Je deelt nou eenmaal dezelfde passie en leert dezelfde stof. Zo hebben we iemand van 48 in de klas, maar dat maakt echt niet uit. Het maakt de gesprekken juist boeiender, over het vak én over het leven.”

LES
“Weet je, als je je altijd op je eigen eilandje focust, zul je niet zo snel groeien. Je hebt anderen nodig, dat leer ik hier opnieuw. Het mooie aan Isabella is dat ze, ondanks haar jonge leeftijd, heel goed weet wat ze wil. Toch staat ze open voor nieuwe dingen. Voor mij is het allemaal nog niet zo helder. Ik merk wel dat ik een affiniteit heb met krullen en heren. En voor de toekomst denk ik dat ik zal blijven leren en werken, hopelijk in een creatief stylingteam. Het freelance werk bevalt me goed en als dat kan in een inspirerende omgeving, ben ik gelukkig. Ik sluit trouwens niet uit dat ik later ook zelf voor de klas sta. Dat doe ik al af en toe in de visagie en dat vind ik heel leuk. Het prikkelt.” 

B Academy
Ilona Gugelot, Education Manager B Academy: “Wij hebben de ambitie om iedereen te laten groeien, of je nu een starter of een professional bent. Dat geldt uiteraard voor al onze jaaropleidingen en cursussen, waarbij ze leren van de beste experts. De kortste weg naar een succesvolle carrière in de kappersbranche? De allround hairstylist-opleiding is wat ons betreft de beste plek om van start te gaan. Met twee dagen per week heb je binnen een jaar alle kennis van een goede basiskapper in huis. Daarna kan je dus zelfstandig knippen en kleuren, en heb je alle ins en outs op het gebied van advies, föhnen en styling geleerd. Door ons unieke lesmateriaal, in combinatie met de praktijkgerichte lessen, heb je al snel een ijzersterke basis.
Isabella en Anne volgen de opleiding Amazing hairstylist, die een stap verder gaat. Het is een vervolg op de basisopleiding en vooral bedoeld voor kappers die het beste uit zichzelf én uit hun klanten willen halen. Dan krijg je bijvoorbeeld om creative colouring, highlight-technieken en barbering – teveel om op te noemen. Ja, daar word je wel uitgedaagd om uit je comfortzone te gaan, maar door je eigen talenten te ontdekken, kun je straks wel het verschil maken.
Persoonlijke aandacht voor de student is voor ons heel belangrijk. En in de lessen staat de klant centraal. Het gaat, net als in de salon, dan ook niet alleen maar over het haar, maar ook om wie er onder het haar zit… Aandacht en communicatie vormen de rode draad. Verder zijn we volledig praktijkgericht en is er geen onnodige lesstof, zodat ze meteen aan de slag kunnen.”

De B Academy is te vinden in Amsterdam, Alkmaar, Utrecht, Eindhoven en Arnhem. Op bacademy.nl vind je alle opleidingen, data en meer over de informatieavonden.