Jong talent: Graham en Ingeborg

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wie droomt er niet van een eigen salon, een show in Milaan of een shoot op Ibiza? Het kappersvak kent vele disciplines en uitdagingen, maar de grootste uitdaging is eigenlijk zelfdiscipline. StyleVision houdt de grote kappers van straks nu eerst een spiegel voor: kappen nou met dromen, aan het werk! Neem Graham en Ingeborgh, tweedejaars studenten op de Nederlandse Kappersakademie in Amersfoort.

Graham Barents (17)

LEERLING
“Ik had wel een zusje met lang haar, maar ik zat op jonge leeftijd vaker te frunniken met het haar van mijn moeder. En je kon me vinden in de poppenhoek! Toen was het al een beetje ‘foute boel’, haha. Niks geen autootjes voor mij. Het was dus onschuldig leuk in het begin, maar uiteindelijk werd het via een hobby steeds meer passie.”

LEERMEESTER
“Mijn grote voorbeeld is echt Rob Peetoom. Die heeft meerdere salons, zelfs op Bali en in New York. Ja, dat is een ultieme droom.” Trots: “Ik loop inmiddels ook stage bij hem, in Amsterdam, maar ik heb meneer Peetoom zelf nog niet ontmoet, helaas. Die is natuurlijk ook waanzinnig druk. Maar ook Leco van Zadelhoff en Mika van Leeuwen bewonder ik enorm. Ja, ik wil me net als zij heel bewust richten op het hoge segment.”

LEERSCHOOL
“Mijn vader had het liefst gezien dat ik zakenman werd, maar hij zag ook wel dat ik iets anders wilde. Eerlijk gezegd was de Kappersakademie daarbij mijn tweede keus. Bij de eerste kappersschool waar ik begon, hield ik het maar drie weken uit. Dat liep echt niet lekker. Toen bleek dat hier in Amersfoort nog een plekje vrij was, maar dat betekende wel hard werken om de gemiste tijd op te halen. Inmiddels zou ik niet anders meer willen, want ik voel me hier helemaal op mijn plek. Het tempo ligt hier wat hoger, maar dat heb ik ook wel nodig, als ik eerlijk ben. Ik ben nogal snel verveeld, dus uitdagingen zijn dan wel goed voor me.”

LES
“Het tweede leerjaar is wel spannender, omdat je je gaat verdiepen. Ik zie ook steeds beter dat ik gegroeid ben. Toch wat meer zelfvertrouwen gekregen, denk ik.”

LATER
“Nu het einde in zicht komt, hoop ik heel erg dat ze me bij Rob Peetoom willen houden, zodat ik meer ervaring kan opdoen op dat niveau en dat ik daarna ook een eigen salon kan beginnen. Misschien dat ik dan ook dit creatieve vak kan combineren met ondernemer zijn, want ik krijg hier op de NKA ook salonmanagement. Zal mijn vader straks leuk vinden, haha.”   

+
“Ik zou wel wat beter mogen luisteren naar de klant, want ik kan mijn eigen zin nog wel eens doordrijven. En wanneer je dat niet communiceert met de klant, dan kan dat nog wel eens verkeerd uitpakken, als je begrijpt wat ik bedoel. Een tevreden klant is nou eenmaal het belangrijkst.”


“Knippen en föhnen zijn wel mijn sterkste punten. Ik geef graag iets meer dan de basiscoupe.”

Ingeborgh van Laar (18)

LEERLING
“Ik zat als klein kind ook wel in de poppenhoek en ik had een doll om te knippen, maar de drive om kapster te worden was er toen nog niet. Wel uiterlijke verzorging in het algemeen. Zo vond ik het altijd heel leuk om vriendinnen op te maken en zo. Maar uiteindelijk bleek dit na de HAVO en een open dag bij de NKA in Rotterdam toch wel mijn weg te zijn. Ja, nu helemaal. Ik voel dat het goed zit en ik moet er niet aan denken om hele dagen op kantoor te zitten. Weet je wanneer het écht begon te kriebelen? Op de eerste dag dat ik hier mijn tasje met kappersspullen kreeg. Yes, dit wordt leuk!”

LEERMEESTER
“Guy Tang is echt geweldig, dé kleurspecialist van dit moment. Hij heeft waanzinnig veel volgers op Instagram. Ja, ik check het iedere dag. Heel erg inspirerend. Zijn naam is tegenwoordig al een merk, hoe gaaf is dat?! Knippen en stylen is natuurlijk al een vak, maar met kleur geef je echt een statement af.”

LEERSCHOOL
“Het theoretische deel van de opleiding valt nog wel mee, vind ik. We leren het meest door gewoon te doen. Natuurlijk moet je de basiskennis eerst in je hoofd hebben, maar daarna ga je letterlijk van ín je hoofd naar óp het hoofd. Omdat we dit jaar ook management erbij krijgen, is het wel even aanpoten. Dat betekent in mijn geval ook ’s avonds na het eten de laptop erbij pakken en studeren. Dat is pittig, maar heel leuk.”

LES
“In het begin waren ze best een beetje streng. Snap ik ook wel, want je krijgt natuurlijk in één keer een paar stuiterende meiden over de vloer. Die moet je toch een beetje onder de duim houden. Eigenlijk vind ik het ook wel fijn, want op die manier kun je je beter focussen. Dan is het leuk om te ontdekken dat tweedejaars van andere scholen nog niet zo ver zijn als wij. Ja, dan merk je toch verschil.”

LATER
“Ook al heb ik straks mijn diploma, ik wil blijven leren. Het liefst doe ik dat in een paar topsalons zodat ik ook zie wat bij mij past en wat niet. En wanneer Ingeborgh van Laar echt een naam is en klanten speciaal voor mij komen, dan wil ik wel een eigen zaak, ja. Ik denk dat ik altijd blijf knippen, maar ik vind leidinggeven ook wel weer leuk. Dat je bijvoorbeeld drie salons hebt en de ene dag hier en de andere dag daar mag aansturen.” 

+
“Föhnen en afstylen doe ik graag, want dan maak je het af. Alsof je een cadeautje geeft.”


“Het is wel eens lastig om een compromis te sluiten met klanten. Ik blijf graag bij mijn advies, ook als de klant liever een andere kant op wil.”

Nederlandse Kappersakademie

Martijn Abers, directeur: “Al meer dan 65 jaar is onze passie het opleiden van jonge mensen voor het kappersvak. Kappers die bij de NKA het vak hebben geleerd, vallen op door hun techniek, inzet, creativiteit en ondernemerschap. Dan is het natuurlijk geweldig om oud-studenten overal tegen te komen; bij topkappers, bij de Coiffure Award of als zelfstandig ondernemer.
Ons onderwijsaanbod bestaat uit MBO2 Kapper, MBO3 Allround kapper en MBO4 Salonmanager. De opleiding kenmerkt zich door praktijkgerichte lesprogramma’s die aansluiten op het bedrijfsleven. Dit doen we door bij de ontwikkeling van de lesprogramma’s steeds in te spelen op de vraag vanuit zowel het bedrijfsleven als de doelgroep. Hierdoor zijn Visagie, Barbier en Mixed & Black hair vakken die naast het reguliere programma worden aangeboden binnen onze opleidingen. Ook is het mogelijk de eerste stappen te zetten naar het wedstrijdwerk door bijvoorbeeld deelname aan de Coiffure Award.
Kwaliteit, ontwikkeling en groei, creativiteit en ondernemerschap, dat zijn onze kernwaarden. Zowel studenten als docenten krijgen de kans om zich te ontwikkelen en te groeien. We bieden studenten meer verdieping dan reguliere opleidingen. Zo zetten we in op kwaliteit en het stimuleren van creativiteit in alle facetten van het vak. Een mooi voorbeeld hiervan is het finale-event waar de opleiding mee wordt afgesloten. Daarbij laten alle examenkandidaten op de catwalk op een toplocatie hun mooiste creatie zien en krijgen ze na afloop hun diploma. Een geweldig moment om de opleiding af te sluiten en je carrière te vervolgen, toch?!”