Jong talent: Drents Barbershop Academy

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Wie droomt er niet van een eigen salon, een show in Milaan of een shoot op Ibiza? Het kappersvak kent vele idealen, disciplines en uitdagingen, maar de meest ideale uitdaging is toch zelfdiscipline. StyleVision houdt de grote kappers van straks nu eerst een spiegel voor: kappen met dromen, aan het werk! Neem Ramon en Jai, leerlingen van Drents Barbershop Academy in Assen.

Ramon Berendsen (26)

Leerling

“Aan mij hebben ze een ideale leerling, haha. Het is voor mij echt een carrièreswitch, want ik ben nog steeds militair. Toen ik bij mijn werkgever aangaf dat ik misschien barbier wilde worden, kreeg ik daarvoor alle ruimte. Studieverlof op maandag, bijvoorbeeld. Zodoende ben ik iedere maandag hier en af en toe ook op zaterdag om mee te lopen met de barbiers.”

Leermeester

“Het scheelt wel als je dit werk van huis uit meekrijgt, omdat bijvoorbeeld je moeder kapper is, maar dat is bij mij niet het geval. Ik begon echt blanco en was één van de eerste klanten van Ihab. Hij zag dat ik interesse kreeg voor zijn werk. Wat dat betreft staan mijn leermeesters eigenlijk hier op de vloer; Bryan, Ihab, Marvin. Ja, echt toffe gasten. Ze weten waar ik vandaan kom en dat ik op termijn misschien wel een eigen zaak zou willen. Op die manier trainen ze me heel gericht. Daarnaast vind ik het mooi om ze aan het werk te zien met hun klanten.”

Leerschool

“Een officiële kappersschool met klassikale lessen zou denk ik niets voor mij zijn. Ik ben gewoon het liefst met mijn handen bezig. Deze academy is een echte barbershop, waar ze op maandag tijd maken voor de lessen. Muziekje aan, kop koffie erbij en na een paar lessen kreeg ik al meteen een klant in mijn stoel. Weet je, het is de combinatie van het gedisciplineerd leren van een nieuw vak in een ongedwongen sfeer.”  

Les

“Ik ben inmiddels een half jaar bezig en ik merk nu pas dat er echt een opbouw in zit. Ik kwam van nul en ik wil ooit een eigen salon, maar dat is nog ver weg, hoor. In de tussentijd is het stapje voor stapje leren en ervaring opdoen. Dat voelt steeds natuurlijker bij mij, al zie ik ook steeds meer dat geen enkele klant hetzelfde is. Ze hebben allemaal hun eigen wensen, dus dat is wel een spannende factor. Ja, ik hoop dat ik na de opleiding hier af en toe eens mag invallen. Ik wil niet meteen de concurrentie aangaan, haha.”  

Jai Leasa (47)

Leerling

“Zei je nou ‘jong talent’? Dat vind ik wel een compliment, haha. Ik ben inmiddels wat minder jong, maar hopelijk wel talentvol. Het is voor mij een beetje dubbel. Enerzijds heb ik al wel wat ervaring omdat ik scheren heel leuk vind en bijvoorbeeld thuis ook wel eens vrienden scheer, maar ik hoop dat mijn leeftijd geen probleem is. Het begon eigenlijk met een vriendin die op internet een filmpje had gezien van Drents Barbershop en zei: “Is dat niet iets voor je zoon?” Toen ik vervolgens eerst zelf ben gaan kijken, raakte ík enthousiast. Ik ben lasser eigenlijk, dus kom uit de metaal. Dat is echt wel een ander vak, kan ik je zeggen. Toch leek een combinatie mij wel interessant en toen ook mijn vrouw me aanmoedigde, heb ik contact opgenomen. En nu sta ik hier! En mijn zoon? Die is bijna 18 inmiddels en ook wel geïnteresseerd geraakt, dus wie weet zijn we straks collega’s.”

Leermeester

“Het klinkt misschien arrogant, maar hiervoor was ik mijn eigen leermeester. Ik deed gewoon maar wat. Nou, dat heb ik in de eerste maanden geweten, hoor. De leermeesters van Drents Barbershop Academy proberen nu vooral mijn maniertjes af te leren. Dat omschakelen naar hun manier valt op mijn leeftijd niet mee, haha. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ook de barbiers die hier werken allemaal hun eigen aanpak hebben. Je kunt dus allemaal barbier zijn op je eigen manier. Dat stelt me wel gerust, moet ik zeggen.”

Leerschool

“Het is een superteam in een lekkere sfeer. Punt. Wat moet ik daar nog meer over vertellen? Het is fijn dat ze geduld met me hebben, dat ze me het vertrouwen geven en dat ze met me meedenken. Ik wil na de opleiding bijvoorbeeld nog maar drie dagen in de metaal werken en twee dagen als barbier. Dat lijkt mij super en daarover kan ik goed met die mannen sparren. Het is ook een school zonder schools te zijn, begrijp je?”

Les

“Ik heb gevoel voor de strakke lijnen, hoorde ik. Maar op techniek moet ik nog wel flink trainen, net als het contact met de klant. Dat is echt een vak apart. De ene klant wil alles, de ander alleen een baard. Dat moet ik meer leren inschatten, ook qua tijd. Nee, ik ben zeker nog niet klaar, maar wat ik al wel weet is dat ik na deze cursus waarschijnlijk terecht kan bij een shop in Hoogeveen. Gaaf toch?”