Bijna 24/7 open… Een meerwaarde of onnodig?

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Onze maatschappij heeft de laatste jaren steeds meer een 24/7-cultuur gekregen. De tijd dat winkels op zondag gesloten waren, ligt al ver achter ons. Ook in de avonduren wordt er tegenwoordig vaak doorgewerkt; daar is de beautybranche geen uitzondering op. De voordelen voor de klant zijn duidelijk, maar als professional offer je wél tijd met je familie of vrienden op. Ervaren kappers het werken op zondag en ’s avonds als een meerwaarde? En waar moet je op letten als je tot ‘s avonds laat je deuren opent?

Het team van MJ Amsterdam staat van maandag tot en met donderdag van negen uur ’s ochtends tot tien uur ’s avonds klaar voor de klant; op vrijdag, zaterdag én zondag wordt er gewerkt van negen tot vijf. Eigenaar Marie-José Putman: “Tien jaar geleden was ik ook al ’s avonds open, en we zitten altijd vol. Sterker nog: we hebben zelfs reservelijsten voor de avonden. Sinds het nieuwe werken is onze bezettingsgraad ook overdag goed, maar nog steeds niet zo goed als in de avond.”

Marie-José merkt dat het publiek op vrijdag vaak anders is dan de mensen die op zondag een behandeling boeken. “De meiden die bij ons op zondag werken, ervaren het werk als relaxter. Op vrijdag hebben mensen die vibe van het weekend, dan is de sfeer energieker in de salon. We zijn dan vaak bezig met spray-tannen en nagels lakken. Mensen maken zich klaar voor het weekend. Op zondag geven we juist veel massages, of er staan hele lange behandelingen gepland. ‘s Zondags komen relatief veel single vrouwen en mensen zonder kinderen naar de salon.” Een nadeel van de zondagsopening vindt Putman dat ze bij mooi weer veel no-shows heeft. “Op zondag krijgen we veel meer no-shows dan op iedere andere dag. Vrijdags moeten die wenkbrauwen gedaan worden omdat er feestjes zijn: weer of geen weer. Maar als het zonnetje schijnt, kun je op zondag ook wat anders gaan doen.”


Iedereen een avonddienst

Alle dames van MJ Amsterdam werken óf de zaterdag, óf de zondag: er is slechts één teamlid dat op beide dagen werkt. Putman: “Mijn ervaring is dat de jonge generatie het helemaal niet erg vindt om op zondag te werken. Ze gaan dan op vrijdagavond uit zodat ze zaterdag kunnen bijkomen en de dag voor zichzelf hebben. En omdat het werk op zondag wat relaxter is door de rustige sfeer en omdat de telefoon niet gaat, ervaren mijn medewerkers het juist als een fijne dag om te werken. Alle meiden draaien ook een avonddienst, maar wie wat verder van de salon af woont en met het openbaar vervoer reist, hoeft nooit na negen uur ’s avonds te werken.”


‘Werken in de avond juist fijn’

Salon Lux in Den Bosch is ook elke dag van de week open. Van maandag tot vrijdag is de salon ook iedere avond geopend; drie avonden zelfs tot elf uur. Eigenaar Ashlinn Sterks koos voor deze ruime openingstijden zodat haar klanten altijd een afspraak kunnen maken wanneer zij willen. “In de avonduren is het een gekkenhuis. Daarom zijn we nu ook drie van de vijf avonden tot elf uur ‘s avonds geopend. De zondag is ook druk; vooral met mensen die een hectische baan hebben en alleen zondag even tijd hebben voor ontspanning. Zaterdag is toch vaak een dag om boodschappen en het huis te doen, dan boeken mensen minder snel een behandeling.” Salon Lux trekt laat op de avond en op zondag niet specifiek een andere doelgroep aan, alhoewel Ashlinn Sterks wel merkt dat overdag de wat oudere klanten komen, terwijl in de avond juist de mensen met een baan een afspraak plannen. Ze vindt het geen bezwaar om in het weekend en ’s avonds te werken. “Een eigen bedrijf heeft altijd effect op je privéleven. Maar gelukkig kunnen mijn man en ik het goed combineren. Ik neem zelf twee zondagen in de maand voor mijn rekening en de andere zondagen de andere dames. Ook met ’s avonds werken heb ik geen probleem: het is juist wel fijn om overdag thuis te zijn met de kinderen. Dan werk ik liever als zij op bed liggen, want ik vind het ook belangrijk om wel echt moeder te zijn.”


Zondag heel druk

Bij Silhouette Hair & Beauty Salon kun je niet in de avonduren terecht, maar wél op zondag. Hank Leenaarts is de verloofde van eigenaar Angela. Achter de schermen zorgt hij voor zaken als administratie, promotie en personeel. Over hun keuze om op zondag open te zijn, zegt Leenaarts: “Baarle-Nassau heeft denk ik een uitzonderingspositie, omdat het dorp Baarle is opgesplitst in de twee landen België en Nederland. Vroeger waren de winkels in Nederland altijd op zondag gesloten, maar in België open. Vandaar dat veel Nederlanders deze zondag als dagje uit naar Baarle gingen. Tegenwoordig zijn de winkels in Nederland natuurlijk ook op zondag geopend, maar dat dagje uit is blijven hangen bij de mensen. Vooral in de zomer is het enorm druk in Baarle, vandaar dat wij ervoor hebben gekozen om op zondag open te zijn. Daarentegen heeft het voor ons geen zin om een koopavond open te hebben: het dorp is na zes uur ‘s avonds uitgestorven!” Leenaarts vindt het goed dat iedere salon bepaalt hoe ruim (of juist niet) de openingstijden zijn. “Ik heb er geen enkel probleem mee dat collega’s andere openingstijden hanteren. Het is juist goed dat er diversiteit tussen de salons is. Ander salons hebben dan misschien de avondklanten, terwijl wij dan weer de zondagsklanten hebben.”