Al 10 jaar haarwerken voor zieke kinderen

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Al tien jaar lang zet Stichting Haarwensen zich in om kinderen tot en met 18 jaar, die door medische behandelingen of een andere vorm van kaalhoofdigheid (alopecia) kaal zijn geworden, te helpen met een haarwerk. Deze haarwerken worden gemaakt van gedoneerde vlechten. Om inzichtelijk te maken hoeveel inspanning het kost om een haarwerk te maken is het traject van het afknippen van de vlecht tot het schenken van het haarwerk in een bijzondere film in beeld gebracht.

Al 1.200 kinderen

Ieder jaar verliezen meer dan 500 kinderen hun haren. Voor veel ouders is het financieel niet haalbaar om een ‘pruik’ voor hun zoon of dochter te kopen en vaak worden deze maar deels vergoed door de zorgverzekeraars. Stichting Haarwensen heeft in de afgelopen 10 jaar al meer dan 1.200 kinderen voorzien van een haarwerk, gemaakt van echt haar. Hiervoor hoeven de ouders niets te betalen want door donaties van haar en financiële giften kan de stichting deze haarwerken kosteloos aanbieden. Zo voelen de kinderen zich meer dan alleen een patiënt én krijgen zij hun zelfvertrouwen weer terug. Yvonne de Boer, oprichter en voorzitter van Stichting Haarwensen: “Je haar verliezen is heel heftig om mee te maken, maar dit mag tijdens het ziek zijn geen ‘bijzaak’ worden. Daarom heb ik tien jaar geleden Haarwensen opgericht en samen met Paul de Leeuw op 7 april 2008 het eerste haarwerk weggegeven. Met alle aangeboden hulp hebben we al veel kinderen kunnen helpen, maar er zijn er nog zoveel meer die onze hulp ook nodig hebben.”

De reis van een vlecht

Haarwensen krijgt vaak vragen over hoe een haarwerk wordt gemaakt en waarom het zo kostbaar is. Om één haarwerk te kunnen weggeven heeft Haarwensen 1.500 euro nodig. Om meer inzicht te geven in dit kostbare proces werd de hulp in geroepen van één van de ambassadeurs van de stichting: stylist John Beerens. In een korte film is te zien hoe de nietsvermoedende Anna naar de salon van John komt voor een make-over. Ze wordt tijdens een knipbeurt ‘overvallen’, waarna Anna in een voor haar onbekend avontuur stapt; de reis van de afgeknipte vlecht wordt gevolgd. Deze wordt vervolgens symbolisch verwerkt tot een nieuw haarwerk. Bij terugkomst in Nederland wacht Anna nog een bijzondere ontmoeting bij de allereerste haarwerksalon van Haarwensen in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

De film is tot stand gekomen door financiële steun van het Guusje Nederhorst Fonds. 

Haarwensen.nl