Beter slapen en meer ontspanning met hoofdhuidmassage

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Beter slapen en meer ontspanning. Dat zijn enkele effecten van een hoofdhuidmassage. En er is volgens Esther van Montfort nog een belangrijk resultaat: “Het bevordert de haargroei.” Daarvoor is de massage die zij laat zien dan ook ontwikkeld. Esther, dochter van arts Hans van Montfort werd zelf langzaam steeds kaler. Dat maakte haar depressief. Vandaar dat haar vader alles in het werk stelde om een middel te vinden om het haarverlies aan te pakken.

Esther van Montfort: “Nu ik weer gezond en mooi haar heb, is mijn zelfvertrouwen terug. Ik voel me weer gelukkig en blij. En omdat mijn ouders en ik de impact aan den lijve hebben ervaren willen we daarnaast andere mensen die kaler worden helpen. Vandaar dat wij vorige maand speciaal voor schoonheidsspecialisten en kappers een effectieve hoofdhuidmassage ontwikkelden.” Zie hier hun step-by-step.

Kammen

Esther van Montfort start de hoofdhuidmassage met het voorzichtig loskammen van het haar (foto 1).

Hoofdhuidmassage

Stap 1

“Dit zodat de handen niet in klitten blijven haken en dit het haarverlies van deze cliënt nog verder versterkt.” Ze heeft rustige muziek opgezet. “Belangrijk is dat dit extra relaxt. Kies daarom voor instrumentale muziek of ontspannende natuurgeluiden. Het blijkt dat de meest ontspannende muziek 60 beats per minuut heeft.  Een mooi voorbeeld is het klassieke Air, gecomponeerd door Johan Sebastian Bach.” Ook dimt ze om deze reden het licht. 

Stap 2

Nadat ze met de achterkant van de kam banen in het haar trekt (foto 2), verdeelt ze daar het haargroeiserum (foto 3).

Stap 3

Effleurages

Door middel van effleurages verdeelt ze het serum helemaal over de hoofdhuid (foto 4). Esther: “Gebruik daarvoor de toppen van je vingers. 

Stap 4

Daarna ga je met platte vingertoppen verder (foto 5) en strijk je eerst met rechte bewegingen door het haar. Begin zacht en oefen vervolgens redelijk stevige druk uit, maar duw niet zo hard dat het pijn doet. Let goed op dat er geen wondjes en littekens zijn waarop je masseert. En zorg er daarnaast voor dat die niet door jouw handgrepen ontstaan.”

Stap 5

Cirkels

Met de vingertoppen maakt Esther vervolgens kleine cirkelvormige bewegingen. Ze begint bij de aanzet van de haren (foto 6), werkt van voren naar achteren en weer terug. Ook nu oefent zij eenzelfde zachte en toch stevige druk uit.

Stap 6

Schedelrand

Een belangrijke handgreep is die op de schedelrand. Esther volgt deze met haar vingertoppen, terwijl ze er een drukpuntmassage geeft (foto 7).

Foto 7

“Bij veel mensen is dit zeer gevoelig. Dat heeft niet zozeer met het haarverlies te maken als wel met een verkeerde houding. Daarom geef ik ook altijd tips over het rechtop en met ontspannen schouders achter een computer werken en een boek of krant op een schuin werkblad te lezen zodat het hoofd niet zo voorover hoeft te buigen. Want hoe beter de doorbloeding, hoe beter de voedingsstoffen aangevoerd en de afvalstoffen afgevoerd kunnen worden.”

Massageborstel

Ter ondersteuning van de massage met de handen geeft Esther daarnaast een behandeling met de borstel (foto 8): “De hoofdhuid wordt hiermee op een andere manier geprikkeld. Dit zet eveneens de doorbloeding aan en kan de hoofdhuid beter ontspannen. De cliënt ervaart dit als een prettige afwisseling, waardoor hijzelf ook nog meer kan relaxen.”

Foto 8

De oren

Esther vervolgt haar massage rond de oren en aan de zijkant van de schedel (foto 9). Zij maakt er cirkelvormige bewegingen. Daarna tilt ze haar handen omhoog en beweegt deze net achter de oren: met haar duimen en vingertoppen maakt ze er voorzichtige cirkels. Esther: “Een mooie, ontspannende manier om de hoofdhuidmassage af te ronden is het tussen de toppen van de duimen en wijsvingers te nemen van de oorlellen om daar zachtjes draaiend te effleureren.” Zij adviseert om de massage niet langer dan tien minuten te laten duren en het serum vervolgens minimaal een half uur te laten intrekken.

Foto 9

Tips bij haarverlies

  • Gezonde voeding heeft een positieve invloed op de groei van het haar.
  • Kies voor een shampoo die is aangepast aan het haartype; vermijd hierbij shampoos met een zwavelverbinding of met siliconen.
  • Droog het haar niet met een stijltang of een te hete haardroger.
  • Hoe minder stress, hoe beter het haar groeit.
  • Masseer altijd met de vingertoppen of met de vlakke hand. Krabben kan wondjes veroorzaken.
  • Zorg dat degene die je masseert zich ontspant. 
  • Door een te ruwe hoofdhuidmassage kan juist haaruitval ontstaan.
  • Hoofdhuidmassage is niet geschikt voor iedereen. Onderzoek eerst of er geen haaraandoening is waarbij een massage een averechts effect kan hebben, bijvoorbeeld bij de ziekte waarbij de haren afbreken (trichorrhexis nodosa, red.) of bij haaruitval door ontstoken haarzakjes (lichen planopilaris, red.).

Oorzaken haaruitval

Er zijn verschillende oorzaken van haaruitval. Hans van Montfort: “De meest voorkomende oorzaken zijn hormonaal en erfelijk bepaald. Daarnaast kunnen een slechte gezondheid of medicijngebruik, stress, gebrek aan voedingsstoffen zoals vitamine B12 en ijzer een rol spelen. Bezoek altijd je huisarts om een mogelijke oorzaak te achterhalen.”

Voor meer info: www.haarstichting.nl

 

Tekst: Lizet van Triet

Gek op (het geven van) massages? Check dan deze barbermassage!