Barbermassage door Robert Lagerman van New York Barbershop

‹ Terug naar overzicht
Geplaatst op:
Gezichtsmassage, aandacht, goede gesprekken en perfecte koffie. Dat trekt veel lokale én internationale mannelijke gasten naar de New York Barbershop, gevestigd in Hotel New York. Robert Lagerman zwaait de scepter in het al sinds 1884 bestaande familiebedrijf. De barbermassage door Robert Lagerman is dan ook een begrip. Hierbij de step-by-step.

De Rotterdamse barbershop is zowel via de Erasmusbrug als de watertaxi goed bereikbaar. Via een eigen ingang in het iconische gebouw op de Kop van Zuid weten Rotterdammers en internationale zakenlui Robert en zijn internationale team te vinden. De vijf stoelen zijn al weken van te voren volgeboekt. Naast een modern kapsel kunnen mannen er zich (nat) laten scheren of een klassieke baard- en snorbehandeling ondergaan, net als een massage van het gelaat.

New Yorker

Boek je als klant een ‘New Yorker’, dan krijg je een behandeling die bestaat uit het gebruik van een hot towel, het nat scheren, het knippen van de haren, het bijwerken van de baard (foto 1) en een barbermassage. 

1.

De warme handdoek wordt niet alleen ter introductie van de massage gebruikt, ook tijdens het scheren van de baard ligt hij ter bescherming van de ogen tegen kleine afgeknipte haartjes én ter ontspanning over het bovenste deel van het gelaat (foto 2).

2.

Hot towel

Het vereist wat oefening om een hete handdoek zodanig te laten afkoelen dat je de huid van je cliënt niet verbrandt, maar dat hij nog wel warm genoeg is om te helpen relaxen. Als Robert het volgende handdoekje uit de speciale handdoekverwarmer haalt, komt de stoom er nog af. Handig draait hij ermee om zo de ergste warmte te laten ontsnappen. Dan vouwt hij de warme kompres om het hoofd en fixeert deze even met zijn handen (foto 3).

3.

Dan kneedt hij de huid voorzichtig via de handdoek (foto 4).

4.

Wet shave

Net als de Engelse term hot towel wordt in het barbiersvak eveneens vaak gesproken over een wet shave. Robert: “Daarvoor is het gebruik van een warme kompresdoek ook vereist: het helpt om dieper en gladder te kunnen scheren.” Vervolgens brengt hij scheergel aan (foto 5) die het haar verzacht zodat het scheermes er comfortabeler overheen glijdt (foto 6).

5.

6.

Robert: “Dat zorgt ervoor dat je onvoorstelbaar glad kunt scheren en het beschermt de huid tegen krasjes en sneetjes.” Het scheren van de wangen bewaart Robert tot het laatst: “Zo heeft de scheergel meer tijd om in te werken waardoor het gezichtshaar zachter wordt en gemakkelijk kan worden geschoren.”

Massageolie

Na het op de handen aanbrengen van de massageolie verdeelt Robert dat over het gelaat, zowel over het behaarde als het niet-bebaarde deel. Op foto 7 is te zien dat hij vervolgens de kin tussen zijn vingertoppen en duimen kneedt.

7.

Hij begint in het midden en op foto 8 zie je dat hij de zijkanten tussen wijsvingers en duimen meeneemt. Vervolgens kneedt hij al roterend met beide handen (foto 9). 

8.

9.

Robert: “De meeste mannen willen geen zacht geaai. Zij genieten meer van stevige massagegrepen.” De zogenaamde m. sternocleidomastoideus heet in het Nederlands de borstbeen-sleutelbeen-tepelspier. Robert merkt dat die bij veel cliënten gespannen is door een verkeerde houding en/of ademhaling. Vandaar dat hij deze spier behoedzaam mee masseert (foto 10).

10.

Bovenlip

Voorzichtigheid is ook geboden bij massage op de behaarde huid: op foto’s 11 en 12 laat Robert zien hoe hij de bovenlip tijdens de massage meeneemt: “Het mag niet pijnlijk zijn en je mag niet te hard aan de baardharen trekken. Maar stevigheid blijft geboden.” Vandaar dat hij de grepen langzaam uitvoert.

11.

12.

Voorhoofd

De klant vindt het heerlijk als strijkingen op het voorhoofd worden gegeven (foto 13): dat bestrijdt spanning en eventuele hoofdpijn.

13.

Een effleurage over het totale gelaat sluit de massage af. Dan verdeelt Robert nog een zachte baardolie om de poriën van huid en haar weer af te sluiten. De totale behandeling heeft een uur geduurd. Robert: “Hoe meer baardharen een cliënt heeft, hoe meer aandacht het onderhoud ervan vraagt. De totale massage zal dan wat korter duren dan bij iemand met minder baardgroei.”

Voor meer info: www.newyorkbarbershop.nl.

Met dank aan Lizet van Triet

Meer step-by-steps voor mannen? Die hebben we voor je.