Nieuws

Make-over op Prinsjesdag

Make-over op Prinsjesdag

Op dinsdag 20 september begonnen diverse leden van de Tweede Kamer hun dag met een bezoek aan een aantal jonge kappers en schoonheidsspecialisten. De parlementariërs zijn door brancheorganisatie ANKO, CNV Vakmensen en FNV MOOI uitgenodigd om hun haar en make-up te laten verzorgen door een aantal leerlingen van het mbo. De Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL), waarbij de lerende een arbeidsovereenkomst heeft en één dag per week naar school gaat, staat in de huidige onderwijsdynamiek onder druk en dit is niet goed voor de ontwikkeling van het vakmanschap.

Vroeg in de morgen werden de Kamerleden ontvangen bij Aveda aan de Denneweg, daar werden zij geknipt en gestyled. De Kamerleden spraken met de aanwezige mbo-studenten over het kappersvak en hun ambities. Afgevaardigden van de ANKO spraken met de Kamerleden over de uitdagingen voor de kappersbranche en in het bijzonder de zorg over het verdwijnen van de BBL in het mbo.

Die boodschap vond onder de verschillende politieke kleuren breed gehoor. Dat de Kamerleden ambacht en het mbo hoog in het vaandel hebben staan bleek immers al uit hun aanmelding, maar dit werd bekrachtigd in de gesprekken die de ANKO met hen voerde.

Kamerleden, waaronder Loes Ypma (PVDA), Stientje van Veldhoven (D66) Karin Straus (VVD) Liesbeth van Tongeren (GL) en Mona Keijzer (CDA) hebben tijdens Prinsjesdag kunnen ervaren wat goed opgeleide vakmensen, zelfs als ze het vak nog aan het leren zijn, kunnen betekenen. Met de ludieke actie met het thema ‘U wilt toch ook dat uw kapper het vak heeft geleerd in de praktijk?’ grepen ANKO, CNV Vakmensen en FNV MOOI Prinsjesdag aan om de BBL en de andere uitdagingen van de kappersbranche verder onder de aandacht van politici te brengen. In totaal werden vandaag tijdens deze tweede editie 12 Kamerleden en een aantal partners van de Kamerleden gestyled.

Twee nationaal kampioenen maakten deel uit van het make-over team: kapper Arnaud Schoenmaker en schoonheidsspecialist Britt van der Voort van der Kleij. Beiden kwalificeerden zich tijdens de nationale finale van de Skills Heroes vakwedstrijden eerder dit jaar voor deelname aan EuroSkills 2016. Dit 'EK voor beroepen' vindt van begin december plaatsen in Zweden.

In de komende periode benadert de ANKO de Kamerleden voor een vervolgafspraak om verder met hen te spreken en nog meer aandacht te vragen voor de uitdagingen in de kappersbranche.