Nieuws

Good Hair Festival

Good Hair Festival

Op zondag 22 mei vindt in het Tropenmuseum in Amsterdam het Good Hair Festival plaats, een evenement dat geheel in het teken staat van haar als vorm van zelfexpressie. Het festival kent drie thema’s: haar als subcultuur, de wereld van barbiers en haartrends. Je vindt er haardemonstraties, workshops, talks, persoonlijke verhalen, tips & tricks. In samenwerking met de Sunday Market zal op het buitenterrein van het museum een haar & beauty markt neerstrijken. Charlie Le Mindu - beroemd om zijn haarcreaties voor Lady Gaga – vertelt over zijn leven, werk en inspiratiebronnen.

Haar als subcultuur
Wat voor rol speelt haar in verschillende subculturen? Er worden gesprekken gevoerd over de identiteit die mensen van diverse culturele achtergronden zich aanmeten en hoe dat tot uiting komt in het straatbeeld. Haar is zichtbaar, of verstopt onder bijvoorbeeld een pruik of hijab, maar in hoeverre beïnvloedt dit hoe wij naar elkaar kijken of inspireren? Ook worden persoonlijke haarverhalen verteld door onder andere Janice Deul (Little Black Hair Book). Tijdens een panelgesprek tussen kunstenaar Silvia Martes en haarspecialist dr. Sarah Cheang wordt gesproken over haar als kunstobject en de sociaal culturele betekenis ervan.

De wereld van barbiers
Tijdens het Good Hair Festival is er extra aandacht voor barbiers. Mannen kunnen hun baarden en snorren gratis laten scheren, knippen en verzorgen door Puma Hair Studio en door de mannen van Schorem. Mannenmodecollectief Art Comes First verzorgd een programma rondom de mondiale barbierscultuur. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten tussen barbershops in London, Amsterdam en Kaapstad? In de Lichthal van het museum worden foto’s getoond van het huidige straatbeeld samen met foto’s uit eigen collectie die een beeld geven van barbiers uit 19e en 20e eeuw in Indonesië, Suriname en Ghana.

Haartrends
Van futuristische Aziatische haarstijlen tot natural hair en glamour. Wat zijn eigenlijk de haartrends van dit moment? Verschillende kappers komen aan het woord. Zo blikken top haarstylist Siko van Berkel en Tommy’s Toko terug op de hoogte en dieptepunten van hun carrière, praten ze over hun inspiratiebronnen en geven persoonlijke haaradvies aan bezoekers. Tijdens verschillende haardemonstraties, van onder andere natural hair expert Anoeska Schmidt (National Nation) en asian secrets kapper Hairfashion by Leo, worden haartaboes en mythes ontkracht en de beste tips gegeven.

tropenmuseum.nl